27.01.11

Електронний підручник Pocketbook Education

Електронне середовище сьогодні- це безліч форм. Пристрої, якими ми користуємось - починаємо їх носити, інтегруємо комп'ютерні імплантанти в своє тіло - повсюди. Різні форми комп'ютерних пристроїв існують в нашому оточення - іграшки, книги, меблі - все це зустрічає нас як в наших особистих оселях, так і в місцях загального користування – на пошті, в магазинах, банках, школах…

Елементом навчального процесу може стати пристрій - електронний підручник Pocketbook Education - перший зразок вітчизняного виробництва. Використання цього сучасного пристрою надає ряд очевидних зручностей:
  • економія часу учнів на пошук актуальної інформації, 
  • економія матеріальних та енергетичних ресурсів, необхідних для виробництва традиційних паперових підручників, 
  • зниження фізичного навантаження на учня, вимушеного носити громіздкі підручники. 
Мова йде про таку технологію читання, засновану на використанні рідерів, - портативних електронних пристроїв, яка не змінює кардинально навчально-виховний процес, а схожа на роботу зі звичайним паперовим носієм. Але вона має ряд переваг в порівнянні з традиційним сьогодні (паперовим) навчальним підручником:
в одному пристрої можуть зберігатися сотні і тисячі книг;
рідер набагато легший за кілька звичайних підручників;
шрифт можна збільшити для зручності читання;
використання електронних книг екологічно: для їх виробництва не потрібен папір.

Електронний підручник (електронна книга, електронна читалка, рідер, електронний рідер, Е-рідер, букрідер, Е-книга, Е-читалка, E-book, e-book reader) - загальна назва групи вузькоспеціалізованих портативних компактних пристроїв, призначених для відображення текстової інформації, представленої в електронному вигляді.
Головною відмінністю цієї групи пристроїв від КПК, планшетних комп'ютерів чи субноутбуків є обмежена функціональність при суттєво довшому терміні автономної роботи. На сьогоднішній день це найменш енергоспоживаючі пристрої, здатні на автономну роботу аж до місяця.


Технічні характеристики PocketBook Education

Метою розробників було створення пристрою з максимально багатим функціоналом, спеціалізованим інтерфейсом, інтуїтивним управлінням, але при цьому, безпечним для очей, як звичайний папір.
Pocketbook Education створений спеціально для школярів. Електронна сторінка має розміри близькі до сторінки стандартного підручника: розміри корпусу 263х190х11 мм, діагональ екрану Pocketbook Education - 9,7 дюймів. Замість 4-5 кілограмів паперових підручників учні матимуть сучасний пристрій вагою всього 544 гр. При цьому всі навчальні матеріали за кілька років, включаючи довідники та словники, будуть завжди під рукою.
Відомо, що PocketBook Education:
  • базується на процесорі виробництва компанії Samsung з тактовою частотою 533 Мгц;
  • екран пристрою має розширення 1200х825 пікселів і підтримує 16 відтінків сірого (в режимі перегляду зображень), а також 4 відтінки сірого для тексту;
  • вбудовано адаптери бездротової мережі Bluetooth і Wi-Fi;
  • на бічній панелі є також слот для карт пам'яті microSD;
  • гідродатчик, що дозволяє автоматично повертати зображення на екрані залежно від положення;
  • 2 Гб вбудованої пам'яті, що надає можливість одночасного зберігання до 10 000 підручників в пам'яті і на карті пристрою;
  • 256 Мб оперативної пам'яті;
  • 3,5-мм аудіороз'єм;
  • акумуляторна літієво-полімерна батарея підвищеної ємності - 1530 мАг (до 10 тисяч сторінок без підзарядки).
Є офіційний сертифікат, виданий Міністерством освіти і науки України, спеціально для Pocketbook Education що дозволяє використання пристрою в навчальних закладах.

Ергономічні характеристики

Спеціальний шкільний рідер має не лише розмір як і звичайний підручник, а й з білі, як у будь-якій книзі, поля. На відміну від комп'ютерного екрану, він працює за спеціальними технологіями, які не випромінюють, а відбивають світло, як і папір. Екран букрідера виконаний за технологією електронного паперу E-Ink ®, яка максимально наближає читання з дисплея пристрою до читання звичайної паперової сторінки. Екран працює виключно у відбитому світлі, це дозволить зберегти зір школярам, яким за читанням доводиться проводити досить багато часу.
Безпека Pocketbook Education для очей школярів підтверджена Міністерством охорони здоров'я України. Екран Pocketbook Education пластиковий й досить міцний. Вперше використовується надійний пластиковий матеріал стійкий до ударів і вигинів. Він може витримувати не надто обережне використання непосидючого користувача шкільного віку. Для додаткового захисту представлено набір захисних аксесуарів, які допоможуть зберегти електронний підручник неушкодженим. Захисна обкладинка в комплекті помітно потовщує всю конструкцію, однак, вона приємна, добротна і має оригінальну конструкцію.


Вміст PocketBook Education

Управління Е-рідером здійснюється за допомогою операційної системи Linux 2.6. Підтримувані формати фалів для текстів - FB2, «FB2.ZIP», TXT, PDF, DJVU, RTF, HTML, PRC (mobi), CHM, EPUB, DOC, TCR. Можливий перегляд зображень у форматі JPEG, BMP, PNG, TIFF для зображень й відтворення аудіофайлів у форматі MP3 для музики/звуків.
Спеціальне програмне забезпечення дозволяє не тільки користуватися такими традиційними для PocketBook функціями, як пошук, зміст і замітки, а й використовувати функції гіперпосилань, що дозволяє без відриву від основного тексту повторити найбільш важливі частини раніше вивченого матеріалу, надає можливість конспектувати і робити нотатки в прочитаному тексті.
Навчальні матеріали для середньої і вищої школи можна придбати або безкоштовно заввантажити в онлайн магазині електронних книг Bookland.net.ua. Учні вже сьогодні мають доступ до оцифрованих навчально-методичних матеріалів і художньої класичної літератури. При цьому вся класична література, яка входить у програму шкільної освіти українською, надається безкоштовно, а також безкоштовними є багато додаткових творів відомих українських та російських митців.
У базову комплектацію PocketBook Education, який пропонується на початок 2011 року входить відразу 6 словників іншомовних слів: з англійської, німецької, французької, іспанської, російської, португальської мов. Букрідер має можливість створювати вланий шкільний розклад, налаштовувати календар і годинник.

Немає коментарів:

Дописати коментар