08.11.12

До зустрічі в Google


"У житті бувають такі події, що змінюють тебе докорінно, і ти розумієш, що колишньою не будеш ніколи" 

Цю публікацію хочеться створити лише із цитат. Їх так багато, стільки нового, захоплюючого...
Перше захоплення - дизайнерський шедевр самого офісу.  Про офіс окремо.

Подія

2-3 листопада у Москві відбулась Академія викладачів Google. Це перший подібний захід від Google в Росії та країнах СНД.

Учасники

Серед 51 учасника: 4 - із Білорусі, 3 - з Естонії, 1 - з Кирзизстану, 1 - з України, всі інші - з Росії.


Підготовка

26 серпня в RSS потоках помітила повідомлення про Академію в блозі Google-Росія. Он-лайн форму для участі у відбірному конкурсі заповнювала в кілька етапів, виставлення 1 хв. відео про себе було справжнім випробуванням. Якось в 1 хвилину воно ніяк не поміщалось...

Історія

Подібні заходи для вчителів відбувались лише в ангомовних країнах.
Хвилювання були навколо сертифікації, передбачалось, що лише "достойні" матимуть таку честь..., за словами О. Баннова "стільки вкладеш, - стільки й отримаєш".

Рефлексія

Але всі хвилювання позаду, сертифікат отримано,

ще - чудовий значок, подарунки від Google, автограф від найближчого від нас за георафічними даними сертифікованого тренера Google Бориса Ярмахова і автора "Біблії" по "1-1", а головне - теплі, захоплюючі спогади, цитати, великий список ресурсів, якими б хотілось опанувати, бажання творити, вивчати і вчити, - плани на майбутнє.


Керівники

У роботі Академії взяли участь менеджер з розвитку освітніх проектів Google в Росії та СНД Гульнара Ластовецька, менеджер з освітніх програм Google Беккі Еванс, директор з освітніх сервісів Google у Європі, Близькому Сході та Африці Вілліам Флоранс, член ради директорів корпорації Google Дайана Грін, фахівці з певних продуктыв Google і викладачі, що активно використовують продукти Google у своїй діяльності.

Підтримку заходу здійснювала і компанія PH International (Project Harmony). Менеджер программи Intel "Навчання для майбутнього" в Росії, Тетяна Пірог, була однією з учасників Академії.

Особистості

Окремі захоплення знайомими по "Галактиці" особистостями: Юрієм Еельма, Людмилою РождєственськоюМариною та Юрі Курсвітс, Ренальдом Лачішвілі, Юрієм Щербаковим, Марією Смірновою, Ольгою Бриксіною, та новими знайомими: Марією Соніною, Тинчтибеком Жанадиловим, сусідками по "парті" - Наталією і Наталією.

Цитати

Калінін Олександр: "Мені все одно яка ОС у вас вдома, Linux, Mac, IOS або інша. Ми працюємо з документами в GoogleДиску. Нам потрібен лише браузер".

"Я вчитель ІКТ, а не інформатики. Нам не потрібна інформатика, в такому вигляді, якою вона є сьогодні."

Флоранс Віліам: "Я негайно звільню працівника, який прийде до мене навіть з самою оригінальною ідеєю, якщо він попередньо не обговорить її з колегами Сьогодні ідеї не можуть бути особистісними, вони - колективні".  

Ольга Бриксіна: "Google Док. - Подивися в інших й виконай сам. Google Форми - Виконав сам, подивись у інших"

Беккі Еванс: "Я - вчитель початкових класів, раніше працювала з маленькими дітьми. я не розуміюсь глибоко на технічних питаннях роботи деяких сервісів, тому, якщо я скажу щось не так, - просто забудьте це."

Марія Соніна "Під час мого виступу додавайте коментарі до моєї презентації в ГуглДиску, особливо в тих місцях, де стоять знаки питання."

Колективне: "Тихо сгуглил і пішов - називається знайшов"

Колективне: "Уявіть хмару Google. Із неї накрапає дощик - це його сервіси. Обережний вчитель йде, закривається від них парасолькою. А ось скаче по калюжах радісний учень - зрозуміло, без всякої парасольки. Пробігаючи мимо вчителя, він замочив його..." 

Освітні можливості Інтернету

Виступ Ксенії Карякіної      
Ефективний пошук. Портал Формула пошуку використовують для навчання швидкому й ефективному пошуку.
Проект Книги  - цифровий архів літератури.
Арт-проект - оцифрована велика кількість шедеврів з більш ніж 180 музеїв з 43 країн світу. Можна здійснювати віртуальні екскурсії залами музеїв в 3-D з можливістю приблизити об'єкт так близько, як іноді й неможливо реально.
Проект Культурна академія Гугл збирає історичні архіви ХХ століття. Відбуваються віртуальні виставки.
Додаток ГуглГогл - ідентифікація зображення. Якщо ви забули назву, деталі майже будь-якого пам'ятника, архітектурного об'єкту, навіть етикетки, вам варто лише сфотографувати та ідентифікувати через додаток. Жартівливо цей проект називають "А що то за мужик на коні?".
Низка геосервісів, наприклад Street View дозволяють здійснювати інтерактивні подорожі, переглядати місцевість або об'єкт панорамно. Оцифровані всі об'єкти спадщини ЮНЕСКО. Цікавий рос. проект під назвою "Подорож Москва - Владивосток".
Відеозустрічі дозволяють проводити вебінари до 10 активних  учасників однчасно з демонстрацією на Yotube  в режимі реального часу, звичайно, з можливістю переглядати будь-кому або вибраним користувачам.
Yotube має велику кількість освітніх каналів. Відбувається трасляція відомих концертів он-лайн, балетів, мюзиклів тощо. Yotube не призначений для аудиторії, молодшої 13 років. Відео переглядати з молодшими дітьми  можна лише з демонстрацію на загал, але не через пошук дитиною. Для дітей старших 13 років слід налаштовувати безпечний режим. Для цього існують інструменти фільтрації кожного облікового запису, кожного користувача браузера окремо на кожному комп'ютері. Так налаштовують безпечний пошук, безпечне використання Yotube.


Юрі Курвітс "Діти, у кого є вдома комп'ютер, приносьте на уроки. Відтепер математику ми будемо вивчати по-іншому." Правила та формули комбінаторики, теорії ймовірності діти виводили самі. Лише одна дівчинка, що відмовилась виконувати завдання в групі та вводити розв'язки на сайт, писала в паперовому зошиті, читаючи зміст самого завдання з айфону.
Насправді, мені набагато простіше було б біля дошки стати й показати дітям, як гарно я вмію розв'язувати задачі з теорії ймовірності (я, дійсно, чудово їх розв'язую :)))))


Посилання на фото з альбомів Марії Смірнової та Ренальда Лачашвілі.

16 коментарів:

  1. НАталя, вітаю! Класно! Успіхів і натхнення.
    Ніна Дементієвська

    ВідповістиВидалити
  2. Наталя! Вітаю! Будьте і надалі цілеспрямованою у Ваших діях, наполегливою у досягненні нових знань та умінь, всього найкращого

    ВідповістиВидалити
  3. Вітаю!
    Бажаю не зупинятися на досягнутому! Знай наших!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Віро! Вже коли полетів у ці "хмари", то приземлитись складно. :)))
      А починалося з чого? Наша айорнівська дистанційна школа і мої сльозливі прохання до друзів "Зареєструйте мене у Скрібді, будь ласка, а то нервів на цю реєстрацію не вистачає"...

      Видалити
  4. Наташа!!! Ура)))
    Вітання і побажання успіхів! Рада за тебе)

    ВідповістиВидалити
  5. Наталочка, поздравляю! Супер!
    Успевай везде, всегда, будь впереди и точка!

    ВідповістиВидалити
  6. Наташа! Поздравляю! Так держать! Вы умничка.

    ВідповістиВидалити
  7. Интересно как! Очень рада за Вас, Наташа! Я в восторге от "дождика из сервислв гугл" - такое красивое сравнение! Теперь буду читать ваш блог медленно и с удовольствием. СПАСИБО!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибо, Марина! Очень приятно. И у меня появится стимул публиковать ещё что-то. :)))

      Видалити